Guus Vonk

Voetklachten bij fietsers

ANATOMIE van de voet




De voet is opgebouwd uit 26 botten, die onderverdeeld zijn in drie secties: de voorvoet, de middenvoet en de achtervoet. De talus (sprongbeen) en calcaneus (hielbeen) zijn de beenderen die deel uitmaken van de achtervoet. De talus is het hoogste bot in de voet en het maakt ook deel uit van de enkel. De calcaneus is het grootste bot in de voet. De calcaneus bevindt zich onder de talus. Het os naviculair, os cuboideum en het os cuneiformes zijn de beenderen die deel uitmaken van de middenvoet. De vijf middenvoetsbeenderen (metatarsalen) en de tenen (phalangen)maken deel uit van de voorvoet.


De banden (ligamenten) verbinden de voetwortel met het onderbeen, de voetwortelbeenderen onderling, de middenvoet met de voetwortel en de middenvoetsbeenderen onderling en geven stevigheid aan de voet. De spieren zorgen tevens voor stevigheid en maken bewegingen van de voet mogelijk




Klachten bij het fietsen van de voet:


De oorzaak van voetklachten tijdens het fietsen is gelegen in het feit dat de voet op de pedaal is gefixeerd en de druk steeds op een en dezelfde plek wordt uitgeoefend.
Veel voorkomende klachten tijdens fietsen zijn: een brandend gevoel onder de bal van de voet, tintelingen en/of een doof gevoel in de voorvoet en de tenen. Beide klachten worden veroorzaakt door een langdurige druk op de voet. In het eerste geval betreft het een puntwerking op de basis van de eerste metatarsaal (de bal van de voet).  In het tweede geval is veelal een inklemming van de zenuwen tussen de metatarsalia (de middenvoetsbeentjes) de boosdoener. Beide klachten zijn vaak goed op te lossen, met een goede correctiezool. Uiteraard dient ook het schoeisel bekeken te worden. Een te krappe wielerschoen, of een schoen met een te flexibele zool kan dezelfde problemen veroorzaken.

 

HOME    REISVERSLAGEN    PROFIELEN    COLS    BEKLIMMINGEN    FOTOALBUM    TECHNIEK    MEDISCH    BIKEFITTING   CONTACT

(zie ook mijn site: www.beteropdefiets.nl)