Guus Vonk

HOME    REISVERSLAGEN    PROFIELEN    COLS    BEKLIMMINGEN    FOTOALBUM    TECHNIEK    MEDISCH    BIKEFITTING    CONTACT

BIKEFITTING / Dynamische fietspositie metingen

Waarom een dynamische fietspositiemeting?


Veel actieve fietsers krijgen blessures doordat ze verkeerd op de fiets zitten. Een verkeerde fietspositie kan langdurige pijnklachten tot gevolg hebben. Nek-, lage rug- en knieklachten zijn hiervan de meest voorkomende, maar ook bv een doof gevoel in de handen of vingers. Hierdoor kan een groot gedeelte van het seizoen verloren gaan en wat erger is, je kunt het plezier in de sport verliezen. Zo kunnen bij bijvoorbeeld een te lage of te hoge zadelpositie blessures in knieën en/of de rug ontstaan. Bij een verkeerde afstelling van het stuur ontstaan vooral blessures aan de nek, schouders en armen.

Het doel is het optimaliseren van de fietshouding om zo op een verantwoorde manier zo comfortabel mogelijk en uiteindelijk zo hard mogelijk te kunnen fietsen.


Het moet mogelijk zijn om ideaal op de fiets te zitten, (vrijwel) zonder klachten. Een dynamische fietspositie meting in combinatie met mijn expertise als (sport-) fysiotherapeut kunnen daarvoor zorgen. Iedereen kan bij mij terecht voor een meting, na aanschaf van een nieuwe fiets of het afstellen van de huidige fiets, recreant of wedstrijdrijder, race-, ATB-, of trekkingfiets.

Ik kies er bewust voor om op de eigen fiets de meting uit te voeren en niet op een ‘pasfiets’. Op je huidige fiets kunnen er meteen aanpassingen worden gedaan zodat je direct de andere zit kunt ervaren.


Nadat ik eerst de metingen volgens het BGFit systeem van Specialized heb uitgevoerd, ben ik dat vervolgens gaan doorontwikkelen en heb zo mijn eigen meetsysteem ontwikkeld. Door nauwe samenwerking met het Duitse Bodyscanning CRM en SQLab is de meetapparatuur vernieuwd en zijn de aanpassingsmogelijkheden nog meer verbeterd door oa gebruik te maken van ergonomische zadels en inlegzooltjes.

Mijn bedrijf voor bikefitting ‘beteropdefiets’ maakt onderdeel uit van het Dutch Bicycle Centre (DBC), gevestigd in het oude Honig gebouw op de Waalbandijk 8b in Nijmegen. Zie hiervoor de aparte website www.beteropdefiets.nl voor meer informatie.


Hoe ziet een meting er uit:


  1. -Info via de mail incl. vragenlijst

  2. -Intake gesprek met oa bespreken van doelen

  3. -Uitgebreid lichamelijk onderzoek met oa voetanalyse en zadeldrukmeting

  4. -Stabiliteitstraining

  5. -Opmeten oude fietswaarden

  6. -Beoordelen schoenen/zolen, afstellen schoenplaatjes, beoordeling zadel

  7. -Meten waarden in zij- en vooraanzicht indien nodig incl. opnames

  8. -Afstellen nieuwe positie

  9. -Evaluatie en advisering

  10. -Verslag van de meting via de mail


Een meting duurt ongeveer 2,5 uur en de kosten hiervoor bedragen € 175,00

De metingen gaan alleen op afspraak.


Wil je meer informatie of wil je een afspraak maken dan kun je contact opnemen via de mail of bel 06-53549055.

Reactie klant:


Nogmaals dank voor de snelle service, door 2 dagen voor mijn vertrek naar ‘De Marmotte’ nog even tijd vrij te maken voor een fietsmeting met mijn nieuwe ‘De Rosa’.

Had mijn nieuwe ‘De Rosa‘ zelf afgesteld, hierbij kreeg ik verschillende pijnen van steken in onderrug tot pijn aan mijn rechter dijbeenspier.

Na een lichamelijk onderzoek ben je aan de slag gegaan met de positionering op de fiets.

Aanpassingen gedaan aan zadelhoogte, zadelterugstand en schoenplaatje rechtervoet verzet, tevens een valgus wigje voor rechtervoet.

Vol goede moed maar met angst voor nieuwe of oude pijntjes aan de reis naar ‘De Marmotte’ begonnen.

Tijdens deze zware cyclo nergens last van ondervonden, zat lekker op de fiets en voelde super aan.

Ook na de cyclo geen pijnen overgehouden aan eerdere kwalen.

Wat ik er wel aan over heb gehouden is een goed gevoel over de fiets en niet onbelangrijk: goud behaald!

 

Guus nogmaals dank voor de top service, ben er super blij mee!


JohnReactie klant:

Beste Guus

We zijn in 23 dagen naar Rome gefietst (2300 km), zonder enig probleem met knieën of wat dan ook!! Echt heel geweldig, ik ben je heel erg dankbaar!! Je expertise is goud waard: kan me voorstellen dat je er veel mensen blij mee kan maken.

Andre.