De Passo Rombo of Timmelsjoch vanuit San Leonardo is een lange, afwisselende klim met prachtige vergezichten. Halverwege de klim zie je de weg tegen de bergwand omhoog slingeren. Net onder de top ga je door een lange onverlichte (unheimische) tunnel.

Het is moeilijk om aan te geven welke beklimming echt de mooiste is geweest. Er zijn meerdere factoren die een rol bij mij spelen bij het beoordelen wat ik van een col vind. Ik prefereer over het algemeen kleine stille weggetjes in een fraaie omgeving. Het weer speelt vaak een rol, een col oogt nu eenmaal in zonnig weer beter dan in de mist of zware bewolking. Uiteraard is ook van belang hoe je eigen gemoedstoestand op dat moment is, bij zware vermoeidheid is het minder genieten dan wanneer je nog fris bent.
Een selectie van, de voor mij, mooiste beklimmingen:

(klik op de naam van de col voor het profiel)

Passo Rombo (Timmelsjoch) vanuit San Leonardo (Zuid-Tirol)Mooiste_files/Passo%20Rombo-Timmelsjoch.gifMooiste_files/Passo%20Rombo-Timmelsjoch_1.gifshapeimage_1_link_0

De Col de Mantet ligt in het zuid oosten van de Pyreneeën onder Prades. De aanloop gaat vanaf Sahorre door de gorge, na het dorpje Py wordt het een verlaten maar mooi weggetje. Voor het eerst beklommen in de zomervakantie van 2010. Het is moeilijk in te schatten waar uiteindelijk de top is. Daar is overigens niets te doen, alleen een parkeerplaats voor wandelaars.

Mooiste beklimmingen:

Alleen vanaf deze zijde een mooie beklimming, de andere kant vind ik niets aan. Doorgaans een vrij drukke weg, zeker in de zomer. Zelf heb ik d'Allos beklommen in het najaar op een rustig moment. Mooi uitzicht op Col de la Bonette, prachtige overhangende rotspartijen en een lekker lopende klim. 1e Beklimming in het bekende en fenomenale rondje Col d’Allos – Col des Champ- Col de la Cayolle.

Col de Pontis ligt net onder het Lac de Serre Poncon in de Zuid Franse Alpen. Korte klim van 5 km over een klein weggetje met venijnige stijgingspercentages en veel haarspeldbochten. Onderweg een mooi zicht op het meer. Prachtig om te klimmen maar slecht om te dalen.

Fantastische klim van 20 km, misschien wel de meest mooie die ik ooit heb gefietst. Beklommen tijdens mijn trip naar Nice op de trekkingfiets via de officiele zijde. De aanloop is mooi door het bos met haarspeldbochten, daarna langs het prachtig gelegen stuwmeer en dan door het ruige open landschap. Tijdens onze septembertrip in 2019 (Albertville) beklommen via Col de Pré, dan wordt het helemaal een beauty!!

Col de la Bonette is een lange klim door zeer afwisselend landschap door een bos, langs weiden, rotsen, meertjes en bunkers. Mooie haarspeldbochten afgewisseld met lange rechte stukken brengen je tot de hoogst begaanbare top van Europa. Laatste km is stijl en zwaar !  Inmiddels 3x gefietst en blijft zeer de moeite waard.

De Col de Spandelles vanuit Ferrieres moet je niet vergeten als je in de buurt van de Col de Aubisque of de Soulor bent. Vanaf de Soulor dalen naar Ferrieres (ook al mooi) en achter het dorpje neem je de afslag naar de Spandelles. Stil, vrij stijl weggetje richting Argeles Gazost. Destijds 10 zware kilometers, mede door de temperatuur van boven de 30 graden. Oppassen in de afdaling naar Argeles, die is namelijk slecht door de vele kuilen !

Bekende 1e klim van 'La Marmotte'. Inmiddels heb ik 'm een aantal keren beklommen. Het blijft voor mij een favoriete klim met veel afwisseling door mooie natuur; het bos, de rotspartijen, de watervallen, het stuwmeer en het wijdse bovenin. Ook de afdaling is lekker, met name het laatste stuk waar je, als het niet druk is, de bochten heerlijk van buiten kunt aansnijden en de snelheid hoog kunt houden

Guus Vonk

Silvretta Hochalpenstrasse (Voralberg)http://www.climbbybike.com/profile.asp?Climbprofile=Silvretta-Hochalpenstrasse&MountainID=9608https://www.climbbybike.com/profile.asp?Climbprofile=Bielerh%F6he&MountainID=1268shapeimage_4_link_0

Schitterende col, beklommen tijdens mijn trip naar Rome in juni 2012 op de trekking fiets met bepakking. Het eerste gedeelte slingert over een steile weg prachtig omhoog tot aan het meer, waar wij langs een metershoge sneeuwwal hebben gefietst. Een echte aanrader, vooral als je moet kiezen tussen de Arlbergpass en de Silvretta

HOME    REISVERSLAGEN    PROFIELEN    COLS    BEKLIMMINGEN    FOTOALBUM    TECHNIEK    MEDISCH    BIKEFITTING    CONTACT

Beklommen tijdens de Dolomieten trip in 2013, mooie en afwisselende klim met tussendoor een afdaling van een km of 5. Onderweg schitterende vergezichten, afwisselend groen en rotspartijen. Niet al te steil maar er zit ook een stuk in van 15%. De klim eindigt op 1369 m.

Lacets de Montvernier is het eerste gedeelte van de Col de Chaussy, gelegen in het dal van de Maurienne. Prachtige opeenvolging van 18 serpetines over slechts een traject van 2,1 km. Voor ons de (gezamenlijke) aanloop naar de tijdrit in 2016. Een plaatje, voor de liefhebber een echte aanrader, hairpin heaven!!

Dit was echt genieten! Als een klein kind in de speelgoedwinkel, met een big smile on my face, heb ik deze beklimming over de cobblestones gedaan tijdens de zomervakantie in 2019. Dit moet je als fietser gedaan hebben!