Guus Vonk

 

Afstellen achterderailleur


Door de stelschroef ("H") van de achterderailleur met de klok mee te draaien wordt deze in de derailleur gedraaid. Effect: de derailleur gaat naar binnen.

 

Door de stelschroef ("L") van de achterderailleur met de klok mee te draaien wordt deze in de derailleur gedraaid. Effect: de derailleur gaat naar buiten.


Deze stelschroeven uitsluitend gebruiken zodat de ketting aan de wielzijde niet van het grootste tandwiel afloopt en tegen de spaken aan komt en op het kleinste tandwiel niet van de cassette af te laten lopen; het geeft aan beide zijden van de cassette de begrenzing aan. Eén keer goed instellen en niet meer aankomen.

 1. -Maak de kabel van de achterderailleur los zodat de derailleur geheel ontspannen is en draai totdat de ketting op het kleinste tandwiel ligt

 2. -Kijk van achter of de derailleurwieltjes recht onder het kleinste tandwiel staan (zie A)

 3. -Is dit niet het geval, draai dan met de stelschroef ‘H’ de derailleur iets naar buiten of naar binnen

 4. -Trek vervolgens de kabel handmatig strak en zet deze vast met een inbussleutel 5

 5. -Draai nu met 1 hand de trapper rond zodat het achterwiel draait

 6. -Schakel nu met de hendel 1 tandwiel hoger. Indien de ketting niet vanzelf verspringt draai dan met de stelnippel de kabel iets strakker totdat de ketting zonder ratelen over het 2e tandwiel loopt

 7. -Deze handeling doe je vervolgens bij alle kransjes

 8. -Als je bij het grootste tandwiel bent moeten de derailleurwieltjes recht onder het tandwiel staan (zie B). Indien dit niet het geval is dan draai je stelschroef ‘L’ iets naar binnen of naar buiten. De ketting mag dus niet over het tandwiel gaan.

 9. -Uiteindelijk schakel je van boven naar onder en weer terug, de ketting moet op geen enkel kransje ratelen; doet ie dat wel dan stel je met de stelnippel de kabel iets losser of strakker

A

B

Stelschroeven

Stel nippel

Afstellen voorderailleur


De voorderailleur heeft ook twee kleine stelschroefjes op de derailleur. Deze schroefjes hebben vaak de aanduiding "H" (high) en "L" (low) en dienen als begrenzers zodat de ketting niet van de voorbladen af kan lopen. De voorderailleur moet evenwijdig lopen met de voorbladen, dus de klemband van de voorderailleur goed afstellen op het frame en een paar mm ruimte laten tussen voorderailleur en de tanden van het buitenblad (zie plaatje).

De ‘L’ op de voorderailleur is voor de instelling van het kleine tandwiel vóór. Het afstellen van de voorderailleur op het kleine tandwiel gaat het beste wanneer de ketting achter over het grootste tandwiel loopt.  De ‘L’ moet zodanig worden gedraaid dat de ketting net langs de linkerbinnenkant van de kooi loopt.


De ‘H’ op de voorderailleur is voor de afstelling van het grote tandwiel vóór. Dit gaat het beste, wanneer de ketting aan de achterzijde over het kleinste tandwiel loopt en vóór over het grootste. Draai de stelschroef ‘H’ dusdanig uit dat de ketting de kooi net niet meer raakt. Controleer door aan de kabel te trekken dat de kooi niet te ver naar buiten gaat zodat de ketting er af kan lopen.

Stelschroeven

 1. -zet de ketting op het kleine blad en zorg ervoor dat de voorderailleur goed afgesteld staat dmv stelschroef ‘L’ en de ketting net langs de kooi loopt

 2. -trek de versnellingskabel strak en zet deze vast met een inbussleutel 5 op de voorderailleur

 3. -schakel nu met de linker voorhendel en kijk of de ketting gemakkelijk op het grote blad komt (of bij een triple op het middenblad)

 4. -is dit niet het geval draai de kabel dan iets strakker met behulp van de stelnippel (zie plaatje)op het frame (stuitnok) of bij de schakelhendel

 5. -schakel nu op en af en de ketting moet soepel van groot naar klein en vv gaan, anders mbv de stelnippel de kabel iets strakker of losser zetten

Voor het goed kunnen afstellen van de derailleur is een fietslift of een montagestandaard bijna noodzakelijk. Wanneer de fiets in de lift hangt, kan met de ene hand de versnellingen worden bediend en met de andere de trapper, zodat de afstelling van de versnelling draaiend kan worden bediend en afgesteld.

Stelnippel frame

HOME    REISVERSLAGEN    PROFIELEN    COLS    BEKLIMMINGEN    FOTOALBUM    TECHNIEK    MEDISCH   BIKEFITTING    CONTACT