Girona, 5 t/m 8 april 2017

De groep:

    Guus         

de route (klik op het kaartje voor de verwijzing naar Strava)

Dag 1: woensdag 5 april 

Uiteindelijk zijn we maar met z’n vieren; Pascal, Rob, Henry en Guus. Na het enthousiasme van de vorige voorjaarstrip in Girona is dit jaar de animo uiteindelijk toch wat getemperd. We vertrekken om 18:15 uur vanaf Weeze en landen rond 20:30 uur op Palma de Mallorca. We halen de, wat uiteindelijk onze grote vriend zou worden, Citroēn Berlingo (!) op en rijden naar Port de Soller waar we een pracht van een villa hebben gehuurd. Helaas staat het huis niet op het adres wat ons is doorgegeven en we zoeken ons suf waar de hut staat. Uiteindelijk na 1,5 uur, na wat bellen AirBnB, krijgen we contact met de verhuurder die ons naar de plek bestemming brengt. Hoog boven het dorp gelegen, ver van de bewoonde wereld. Wel een fantastisch onderkomen maar nog niets te eten gehad. In het dorp is inmiddels alles gesloten op restaurant Matahari na; om 23:30 uur toch nog snel een prima hap genuttigd.


Dag 2: donderdag 6 april 129 km / 2861 hm

Aangezien we geen boodschappen konden doen hebben we dus niks voor het ontbijt. We trekken de fietsklof aan en rijden naar het stadje Sollèr waar we eerst ontbijten en daarna naar Tramuntana Tours gaan om de fietsen op te halen. Prima karretjes, eigen pedalen er op geschroefd en trappen maar. We rijden de stad uit en pakken de afslag naar de kustweg MA10 richting Valldemossa. Er wordt nog wat gesleuteld aan de afstelling en als iedereen goed zit vervolgen we onze weg langs de mooie kust. Het is erg druk met fietsers, het lijkt wel alsof er een toertocht wordt verreden! In Banyalbufar doen we een bakkie op het terras met vele andere Mamils (voor de niet insiders: Middle Aged Men In Lycra). De route is fraai, mooie beklimmingen en dito afdalen, vaak met uitzicht over de zee. Bij Andratx draaien we van de kust af en gaan we richting het binnenland. lunchen in dit dorp lekker in de zon aan een zwembad in en laten de spaghetti goed smaken. Op de terugweg heeft Pascal, de drukbol, nog een conference-call en laten hem achter in Esporles. Met z’n drieën fietsen we terug naar Port de Soller, maar voordat we daar zijn moeten we eerst nog de Col de Soller over. Ondanks dat het stijgingspercentage niet schrikbarend is, 5,2% over 5 km hakt ie er aan het eind van de dag toch behoorlijk in. In het dorp worden de boodschappen gedaan, rijdt Rob de Berlingo omhoog en na het douchen drinken we een biertje aan het zwembad: verdiend na een mooie eerste dag. ’s Avonds gaan we toch maar uit eten in een prima restaurant aan de boulevard.
Totaal: 129 km / 2861 hm                               

Dag 3: vrijdag 7 april 101 km / 2202 hm

Het ontbijt gaat weer bij hetzelfde tentje als gisteren, prima baquette met tuna. Het weer is prima, ’s ochtends nog wel wat fris maar de zon schijnt al volop. Daar waar we gisterenmiddag naar beneden gingen daar gaan we nu omhoog, de Col de Soller. De beklimmingen op Mallorca lopen lekker, gemiddeld zo’n 5-7%. Op de col daarna laat Henry zien wie de beste klimbenen heeft en hij is ruim als eerst boven op de Col de Horeurs. In Orient strijken we neer op het terras voor KMG (koffie met gebak) en daarna wordt het serieus, Col de sa Batalla. Uiteraard fiets die lange weer vlot weg, Pascal en Guus rijden daar achter en Rob dieselt in z’n eigen ritme. Het is koers! Pascal rijdt Guus er af en eindigt na 8 km als tweede achter Henry. De weg loopt vervolgens op en af langs 2 mooie bergmeren en als toetje krijgen we een heerlijke afdaling naar Port de Soller. Ook dat is een kunst en laten Pascal en Guus zien dat ook hier verschil gemaakt kan worden. Aangezien we op tijd terug zijn settelen we ons op het terras en doen ons tegoed aan overheerlijke tapas. Er wordt wederom niet gekookt en het eten bij El Pirato is beduidend minder dan gisteren en dat ook nog eens met een iets te luidruchtige Spaanse zanger.

Totaal: 101 km / 2202 hm
Dag 4: zaterdag 8 april 130 km / 2539 hm

Vandaag staat de langste rit op het programma, gewoon een koninginnenrit dus. Aangezien de route begint bij het huis gaan we niet eerst naar beneden om te ontbijten maar zitten we voor de verandering om 08:00 uur aan de pasta met kip! Lekker maar niet weg te krijgen zo vroeg op de dag. De anderen hebben daar minder moeite mee…
De eerste beklimming gaat in een rustig tempo. Uiteraard niet voor Henry, hij trapt in zijn eigen tempo omhoog, Pascal en Guus fietsen met Rob omhoog. Als we na 12 km op de top zijn dalen we kop over kop naar Pollenca. We rijden nog een stuk via een mooi binnenweggetje totdat we in Selva komen waar we gaan lunchen. Helaas is buiten alles gereserveerd (door wie?) en zitten we met z’n vieren achteraf in een kil hok. Het broodje kip met wat friet smaakt wel prima. Nog 3 beklimmingen te gaan. Bij de eerste, de Col d’Orient brandt de strijd tussen 3 testosteronbommen los. Aanvankelijk gaat het nog kop over kop maar degene met de meeste ervaring, Guus, laat z’n bordje eerst door de anderen leeg eten. Pascal zwoegt zich in de lange eindsprint als eerste over de top. Schweinerei! Bij de volgende, korte beklimming, vliegt Henry er meteen vandoor en komt gemakkelijk als eerste boven. Op de laatste van vandaag moet het gebeuren, Henry zal zich moeten bewijzen als bergkoning terwijl Pascal en Guus er alles aan willen doen om hem nog een hak te zetten. Als het op de lange duur aankomt dan kunnen we hem soms pakken. Aan de voet vliegt hij er vandoor, Pascal en Guus er achteraan. Rob weet niet wat hem overkomt. De ene naar de andere demarrage volgt waarna Guus er af moet. Pascal forceert en moet Henry na een venijnige punch ook laten gaan. Guus haalt Pascal bij en gaat er overheen op weg naar Henry die zo’n 100 m voor ligt. Hij nadert nog een heel eind maar de Henry heeft voldoende voorsprong opgebouwd om als eerste op de top te komen. Winnen op het cruciale moment zoals een echte bergkoning betaamt, chapeau! Ook Rob fietst zich uit de naad en rijdt maar liefst 4 min sneller de col op dan 2 dagen ervoor, een mooie PR. We kunnen het niet laten om nog even volle bak Port de Soller in te knallen en bekronen deze mooie dagen met een heerlijk biertje op het terras.
Totaal: 130 km / 2539 hm


Goeie trainingen, goeie plek, veel testos, (te) veel fietsers en gezellige dagen gehad.

Morgenochtend vroeg op voor de vlucht retour.

Heren en de Berlingo: dank voor de aangename dagen!


Totalen: 359 km / 7602 hm              
                           Adiós,
                          Guus

Guus Vonk

   Henry           

  Rob          

Pascal          

HOME    REISVERSLAGEN    PROFIELEN    COLS    BEKLIMMINGEN    FOTOALBUM    TECHNIEK    MEDISCH    BIKEFITTING    CONTACT

Dag 1

(Garmin uitgevallen)

Dag 2

Dag 3