Guus Vonk

 

Balhoofd afstellen

Het afstellen van het balhoofd is een eenvoudig klusje wat je gemakkelijk zelf kunt doen.

Je hebt alleen een inbussleutel nodig maat 5, soms ook een 4.

Indien er speling op het balhoofd zit dan kan dit het stuurgedrag ernstig beïnvloeden.

Met name in de bochten kun je hier veel last van hebben. Controleer regelmatig of de

afstelling van het balhoofd nog goed is. Bij een aluminium voorvorkbuis heb je een

gap cap in de buis waar je de stelschroef in draait (zie foto), bij een carbon voorvorkbuis

heb je een speciale carbon expander.
Inspectie balhoofdstel  1. -Knijp met je linker hand de voorrem in, houdt je rechterduim en wijsvinger op het balhoofd en beweeg de fiets naar voren en naar achteren: als het stuur of de voorvork ten opzichte van het frame beweegt is er speling.


  1. -Controleer ook of het balhoofd niet te vast zit. Til de fiets aan de voorzijde aan het frame op en draai het stuur naar links en rechts;  vork en stuur moeten soepel gaan draaien.
Let op: onderstaande beschrijving geldt alleen voor zogenaamde Ahead-balhoofstellen! Deze zijn te herkennen aan de twee schroeven onder elkaar om de voorbouw van het stuur vast te draaien en de cap bovenop met een inbusschroef om het balhoofd af te stellen (zie foto onder).


  1. -draai de beide schroeven van de stuurpen los  1. -draai de schroef bovenop vast totdat er geen speling meer op het balhoofd zit. Bij het aandraaien van de stelschroef nooit veel kracht zetten ! Controleer tussentijds telkens even door  de voorrem in te knijpen en met je duim en wijsvinger de speling te controleren


  1. -zit er geen speling meer, draai dan beide schroeven van de stuurpen weer vast (soms staat het moment op de stuurpen aangegeven, in dat geval kun je gebruik maken van een momentsleutel)

 

Ahead balhoofdstel

met gap cap

Afstelling balhoofdstel

stelschroef balhoofd

Carbon expander

Gap cap

Ahead stuurpen

HOME    REISVERSLAGEN    PROFIELEN    COLS    BEKLIMMINGEN    FOTOALBUM    TECHNIEK    MEDISCH    BIKEFITTING    CONTACT